Teistmoodi öö koolimajas: filmiöö


Avaldaja:Madli Leikop21. Märts 2018

15. märtsi õhtupoolikul on Peetri Põhikool ebatavaliselt lasterohke. Nagu oleksid õpilased öö ja päeva segamini ajanud või ülemäära usinateks hakanud. Majas uudistas ringi Peetri kooli huvijuht Kadri Pihelo ja saatis nähtust loo Koolielule.

Kas koolis on mingi pidu? Karneval? Ilmselt karneval, sest kes see niisama heast peast ikka koolimajas hommikumantlis ringi jalutab.

Saalis käib hoogne toolide paika panemine. "145, 146, 147...," loendab üks piiga valjuhäälselt. „Toole on veel juurde vaja!" saavad ülejäänud karmi korralduse. Käsk on vanem kui meie ja tüdrukud jätkavad tarimist.

Klassides valitseb kaos. Lauad-toolid ühes nurgas, lapsed ja kotid teises. "Miks te magamiskotid olete kaasa võtnud, plaanite öömajale jääda?" julgen lõpuks ühelt noormehelt küsida. "Jah, meil on filmiöö!"

Jalutan edasi. Aulas valitseb suur rahu ja vaikus, toolid kenasti reas, ekraan ootel. Ainult üks pruuni mütsiga noormees näpib närviliselt erinevaid juhtmeid ja klõbistab helipuldil nuppe. "No mitte ükski asi ei tööta just siis, kui vaja on!"

DSC_0222.JPG

Õpilasesinduse president, 9.c klassi noormees Patrick Soome jääb tagasihoidlikuks, kui eesootava filmiöö kohta aru pärin. "Mul siin otsest rolli pole, tiksun siin ja tiksun seal, aitan kus vaja. Ekraanid ja juhtmed tuleb üle kontrollida, et kõik ikka töötaksid. Närvipinge enne algust käib asja juurde. Eks neid närvirakke kulub jah üksjagu, aga küll nad jälle taastuvad." Patricku sõnul on korraldamise juures kõige mõnusam just tulem, siis kui kõik laabub ja töötab. "Lahe on ise teha midagi. Põnev kogemus!" Õpilasesinduse presidendina vastutab ta ka äritegevuse eest. "Meie oma õpilasfirma müüb filmiööl ökotooteid ja mahla. Ega me suurt kasumit looda, aga mine sa tea."

DSC_0196.JPG

Öös on filme

Filmiöö nimi räägib iseenda eest. See ei ole pelgalt koolis ööbimine, nutiseadmes surfamine ja niisama aja surnuks löömine. See on tõeline koos olemine. Istud sõbraga kõrvuti ja elad kaasa filmidele, mis olid 2013. aastal PÖFFi Justfilmide kavas. Igaühele oma film. Suurematele ja vanematele noortefilm, romantiline draama "Keith", noorematele aga kogupere seiklusfilm "Belle ja Sebastian". Ühtviisi head ja emotsionaalsed mõlemad. Nii mõnigi lahkub saalist silmi peites, sest "midagi läks vist silma, mingi sodi ilmselt!"

DSC_0142.JPG

Öö kulminatsioon saabub siis, kui ekraanile jõuavad noorte endi loodud lühifilmid. Mitte niisama, tühjast-tähjast rääkivad ekraanilood, vaid portreed Eestimaa endistest ja praegustest kultuurikorüfeedest: Konrad Mägi, Ellen Niit, Arvo Pärt, Jaan Kross, Lennart Meri …

Seisan, vaatan ning taban ennast korduvalt mõttelt: "Vau, milline omamoodi lähenemine, selle peale ikka annab tulla!" Noored on julged ja vabad, neil puuduvad stambid ja hirm, nad tahavad katsetada, proovida ning julgevad eksida. Mis sellest, et filmitud on telefoniga ja montaaž kohati konarlik, helikvaliteet jätab soovida, lõpptulemus on kõigele vaatamata hea. Isegi väga hea!

DSC_0290.JPG

Filmiöö korraldaja õpetaja Eili Laasi sõnul ongi filmiöö üks eesmärkidest panna noored kaasa mõtlema, looma, meeskonnana toimima. "Selle aasta ülesanne oli seotud Eesti juubeliga. Eks see üks paras pähkel oli nende jaoks, aga tulemus oli igati vaeva väärt. Otsest juhendamist ei olnud, õpilased pidid ise meeskonnana toimima, materjali otsima, infot koguma, stsenaariumi välja mõtlema. Klassijuhatajaid aitasid nõuga ning vajalikke nippe saadi ka eelnevatest töötubadest." Laasi sõnul ei osanud ta noorte filmidest midagi karta ega oodata. Aga valminud linateostega on ta küll väga rahul.

Järgmisel aastal on uus filmiöö ja kes teab, mis üllatused meid siis ees ootavad. Võib-olla tummfilmid, võib olla joonisfilmid või hoopis midagi muud uut ja toredat?

Fotod ja tekst: Kadri Pihelo, Peetri Põhikooli huvijuht

Haridus- ja Noorteamet