Tehnikaülikooli tudengisatelliitide Koit ja Hämarik kuldsponsor Datel aitab arendada pilditöötlustarkvara


Avaldaja:Madli Leikop30. Mai 2019

Datel AS ja Tallinna Tehnikaülikool (TalTech) sõlmivad lepingu tudengisatelliitide Koit ja Hämarik pilditöötlus- ja maapealse tarkvara arenduseks, et Maa seireandmeid õigesti kaardistada.

Datelist saab TalTechi tudengisatelliitide kuldsponsor.

Algselt oli TalTechi tudengitel kavas saata kosmosesse üks kosmosesatelliit, kuid hiljuti tekkis soodne võimalus saata orbiidile kaks. Nüüd saadavadki tudengid kosmosesse satelliidid nimedega Koit ja Hämarik. Satelliidi Koit lennutab kosmosesse Soyuz rakett juba sel suvel. Teine satelliit – Hämarik – on valmimas ning see saadetakse kosmosesse sel sügisel Vega raketiga.

Datel toetab TalTechi Mektory kosmosekeskust arvutus- ja esitlustehnikaga ning mõlemat satelliiti tarkvaraga.

Dateli tarkvaraarendus- ja tehnoloogiadirektori Agu Leinfeldi sõnul on ettevõte kosmose valdkonnas järjepidevalt oma haaret laiendamas. “Meie mõned aastad tagasi alanud partnerlus Euroopa Kosmoseagentuuriga oli selle esimeseks kinnituseks ning rahvusvahelisele turule suunatud teenused on tänaseks juba reaalsus. Usun, et Dateli ja TalTechi teadmistepõhine koostöö aitab luua praktilisi rakendusi, mis inimeste elu lihtsamaks ja turvalisemaks teevad. Kuigi kosmos võib tunduda midagi kauget ja kättesaamatut, toob arendustegevus maailmaruumis innovatsiooni täiesti maapealsetesse teemadesse. Olgu selleks siis takjaribaga asjade kinnitamine, tuubist toitumine või kosmosest infrastruktuuride seisukorra hindamine," sõnas Agu Leinfeld.

TalTechi tudengisatelliitide Koit ja Hämarik missiooniks kosmoses on peamiselt Maa seire liitvärvi- ja lähi-infrapuna kaameraga. TalTechi kosmosevaldkonna juht Rauno Gordon selgitas: “Põhimõtteliselt saame teha kosmosest detailseid värvipilte Maast ja nende piltide abil maakera kaardistada. Ka saame jälgida detailsemalt mingis piirkonnas toimuvaid muutusi, näiteks geoloogilisi protsesse või ilmastikunähtusi. Lähi-infrapuna ja värvikaamerad annavad võimaluse jälgida taimestikku ehk seda, kui heas eluvormis on taimed mingis piirkonnas – kas nad kasvavad jõudsalt või on kuivanud.”

Kõige tähtsamaks ja innovaatilisemaks katseks on niivõrd väikesel satelliidil kõrgsagedusliku andmeside kasutamine. Satelliidil on väike x-riba raadiosaatja ning sellele on Maal kuulajaks seatud suur 5-meetrise diameetriga kõrgsageduslik paraboolantenn, mille ehitus veel käib ja tõenäoliselt saab selle tööle sel suvel. Teiseks oluliseks testiks on tõrkekindla arvuti-arhitektuuri katsetamine, mis peaks kosmoses radiatsioonist tulenevatest arvutusvigadest hoolimata suutma edasi töötada. Lisaks on satelliidil seadmed optilise side ja andmeside turvalisuse katsetusteks.

Satelliit hakkab sidet pidama sel suvel valmiva maajaamaga.

OvKaAQB0_jpeg.jpg

Satelliit Koit asub juba Saksamaal ettevõttes EXOLAUNCH GmbH ning on integreeritud orbitaalkonteinerisse kosmoseraketi Soyuz tarvis, mis stardib Vostochny kosmodroomilt Venemaal 5. juulil 2019 kell 7.50 Eesti aja järgi.

Satelliidi Hämarik start Kourou kosmodroomilt Prantsuse Guajaanas on kavas 5. septembril 2019 kell 4.45 Eesti aja järgi. Hämariku viib orbiidile kanderakett Vega, mille tarvis sõlmiti möödunud aastal leping Itaalia ettevõttega SAB Launch Services Srl.

Datel on üks Eesti vanimaid IT-ettevõtteid, mis on tegutsenud juba aastast 1990. Satelliitide Koit ja Hämarik ehitusega alustati Tallinna Tehnikaülikoolis aastal 2014. Samuti osalesid Tallinna Tehnikaülikooli tudengid ka Eesti esimese satelliidi Estcube-1 projektis.

Allikas ja foto: Tallinna Tehnikaülikooli pressiteade

 

 

Haridus- ja Noorteamet