Tartu Ülikooli teaduskool ja Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledž alustavad mitmekülgset koostööd


Avaldaja:Madli Leikop26. Juuni 2019

13. juunil kohtusid Kohtla-Järvel Tartu Ülikooli teaduskooli ja Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledži esindus, et arutada koostöövõimalusi.

Mõlema kooli esindused näevad võimalusi ühiselt luua andekatele õpilastele kursusi ning koolitusi reaal- ja tehnikavaldkonnas.

Esimene ühine ettevõtmine on juba augustis, mil Tartus toimub 9.–12. klassi õpilastele mõeldud tehnoloogialaager. Seal korraldab kolledž alternatiivsete energiaallikate ja veeanalüüside töötoa.

„Olen väga rõõmus, et meil õnnestus tuua oma laagrisse Virumaa kolledži teadmised inseneeriast ja põlevkivitehnoloogiast, ja kindlasti ei jää see viimaseks korraks,“ sõnas teaduskooli direktor Riin Tamm.

Koostööideid on teisigi. Kohtumisel kõneldi veel soovist algatada Virumaa kolledžis Tartus populaarsust kogunud ja tunnustatud teaduskooli uurimislabori projekt. Lepiti kokku, et selleks läheb uurimislabori meeskond sügisel Kohtla-Järvele oma programme tutvustama, et asutada piirkondlik uurimislabor. „See peaks hästi sobima ümberkaudsetele koolidele, sest pole vaja võtta ette aeganõudvat sõitu Tartusse. Peale selle loodame saada Virumaa kolleegidelt teadmisi uute põlevkivitehnoloogiga seotud uurimislabori programmide loomiseks. See on ehe näide, kuidas koostööst võidavad ennekõike õpilased,“ rõõmustas uurimislabori käivitaja ja juht Karin Hellat.

Kolmanda ettevõtmisena oli delegatsioonidel kõne all parimate keemiateadmistega 8. klassi õpilastele huvipäeva korraldamine järgmisel aastal Virumaa kolledžis. Tavaliselt on see üritus olnud Tartu Ülikoolis, kus toimub keemiaolümpiaadi piirkonnavooru parimate 8. klassi õpilaste tunnustamine koos huviloengutega.

Keemiaolümpiaadi juhi Ida Rahu sõnul pakuks ürituse viimine Ida-Virumaale palju uusi võimalusi. „Põlevkivi on Eesti üks tähtsamaid maavarasid ning selle kaevandamine ja töötlemine on suur tööstusharu, millega kaasneb aga ka arvestatav keskkonnamõju. Saaksime Ida-Virumaa õpilastele tutvustada tänapäevast põlevkivi töötlemise tehnoloogiat ja uuringuid, mille eesmärk on muuta töötlemisprotsesse tõhusamaks ning parandada toodangu omadusi. Ühtlasi aitaks see õpilastel mõista põlevkivitööstusega kaasnevaid keskkonnahoiu aspekte, näha keemia praktilisi rakendusviise ja keemikute töökohti Eestis. Pealekauba loob see usutavasti koostöövõimalusi Tallinna Tehnikaülikooliga,“ rääkis Rahu.

Kahe kooli esmakordne kohtumine toimus märtsis, kui Virumaa kolledž külastas oma delegatsiooniga Tartus teaduskooli. Selle kohtumise tulemusel loodi Virumaa kolledži juurde oma tehnika- ja teaduskool, mis pakub nutikatele õpilastele tublisti arenguvõimalusi tehnoloogia, inseneeria ja matemaatika erialal. „Koostöö Tartu Ülikooli teaduskooliga võimaldab edukamalt teadvustada maakonna elanikele reaal- ja tehnikahariduse tähtsust Eesti riigi arengus ning toob Tartu kui ülikoolilinna tarkused Virumaa noortele lähemale,“ märkis Virumaa kolledži arendusdirektor Mare Roosileht.

Allikas: TÜ pressiteade

Haridus- ja Noorteamet