Väliseesti lapsed kolmekümne ühest riigist alustavad uut õppeaastat


Avaldaja:Madli Leikop12. September 2019

15. septembril alustab seitsmendat õppeaastat väljaspool Eestit elavate eestikeelsete laste Üleilmakool, kus õpib 205 õpilast 31 riigist.

Põhikooliealistel õpilastel on e-kursustel võimalik õppida eesti keelt ja kirjandust, Eesti ajalugu, Eesti geograafiat ja matemaatikat kokku 23 erineval kursusel. Kõige rohkem õpitakse eesti keelt, kolmkümmend viis õpilast osaleb mitmel kursusel. 

Õpilased elavad Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Hollandis, Saksamaal, Šveitsis, Belgias, Luksemburgis, Prantsusmaal, Rumeenias, Tšehhis, Kreekas, Itaalias, Austrias, Suurbritannias, Iirimaal, Hispaanias, Venemaal, Lätis, Valgevenes, Ukrainas, Liibanonis, Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Peruus, Kolumbias, Jaapanis, Filipiinidel, Austraalias ja Uus-Meremaal.

Haridus- ja Teadusministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtner märkis, et Üleilmakool pakub suurepärast võimalust õppida eesti keelt, kirjandust ja teisi õppeaineid eesti keeles välismaal elamisel ajal, et laste eesti keele oskus paraneks ning Eestisse tagasipöördumine oleks tulevikus pere jaoks lihtsam. „Üleilmakooli raames aastate jooksul tehtud töö on tõestanud, et e-õpe on välismaal pakutava eesti keele õppe oluline osa. Üleilmakooli õpetajate tehtud töö tagab lastele hea emakeeleoskuse, mis on väga oluline lapse eesti identiteedi kujunemisel,“ ütles Kärtner.

Lapsevanemad on andnud Üleilmakoolile tagasisidet, et tänu e-kursusele tõusevad kodus päevakorda teemad, mida muidu ehk ei käsitleks. Samuti peetakse tähtsaks õpetajaga suhtlemist – lapsel tekib omamoodi side „virtuaalse“ õpetajaga, ta teab, et keegi jälgib ta tegevust ja kui on tarvis, saab abi küsida.

Üleilmakooli õppetöö toimub Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse (HITSA) Moodle`i õpikeskkonnas ning õpilastele pakutakse lisaks ka individuaalsete Skype’i tundide võimalust. Õpetajad on Kadi Kivilo, Lee Laurimäe, Tiina Maripuu, Helja Kirber, Piret Rannast, Sirje Sild, Karolina Antons, Riina Voltri, Kaari Rodima ja Maibritt Kuuskmäe.

Üleilmakooli tegevust korraldab Eestikeelse Hariduse Selts ning toetab Eesti Haridus- ja Teadusministeerium rahvuskaaslaste programmi kaudu.

Allikas: Eestikeelse Hariduse Seltsi Üleilmakooli info. Foto: Unsplash, Element5 Digital.

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet