Teisipäeval väljub esimene keelerong


Avaldaja:Madli Leikop23. September 2019

Teisipäevast neljapäevani sõidab Tallinna–Narva–Tallinna liinil keelerong, kus kõik soovijad saavad tasuta eesti keelt õppida.

Keelerong väljub 24.–26. septembril Tallinnast Narva kell 11.41 ja Narvast tagasi Tallinnasse kell 14.22. Keelerongi tegevused toimuvad spetsiaalses vaguniosas ning oodatud on kõik rongireisijad olenemata soetatud pileti klassist.

Esimese keelerongi saadab teele eesti keele aasta korraldustoimkonna esimees, Haridus- ja Teadusministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtner, kes kutsub reisijaid üles kasutama rongisõidu aega otstarbekalt. „Rongis sageli loetakse või töötatakse arvutis. Reisiaeg on väga kasulikult veedetud ka siis, kui see sisustatakse keeleõppega,“ sõnas Kärtner.

Integratsiooni Sihtasutuse Narva eesti keele maja juhataja Margarita Källo julgustab kõiki keeleõppest huvitujaid üritusest osa saama. “Kõik Tallinna–Narva liinil reisijad, sõltumata keeleoskuse tasemest, on oodatud spetsiaalsesse eesti keele vagunisse, kus eesti keele majade õpetajad viivad kogu rongisõidu ajal läbi erinevaid keeleõppemänge ja -harjutusi. Kõik tegevused on organiseeritud selliselt, et reisijad saavad liituda endale sobival ajal,” selgitas Källo.

Lisaks keeleõppemängudele ja -harjutustele on võimalik sõidu ajal saada keelenõu, saata oma armsale sõbrale keelerongi postkaardi või kuulata taskuhäälinguid. Kõikide osalejate vahel loositakse välja ka auhindu, mille on välja pannud Elron, Haridus- ja Teadusministeerium ning Integratsiooni Sihtasutuse eesti keele maja.

Keelerongi väljumisega tähistatakse Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt välja kuulutatud eesti keele aastat ja Eesti Instituudi eestvedamisel 23.–29. septembril peetavat üleilmset eesti keele õppimise nädalat.

Eesti keele rongi liikumisele annavad hoogu Haridus- ja Teadusministeerium, Integratsiooni Sihtasutus ja Elron.

Haridus- ja Teadusministeerium on kuulutanud 2019. aasta eesti keele aastaks, et arvukate sündmuste ja tegevustega väärtustada eesti keelt ning tähistada eesti keele mainimist riigikeelena sada aastat tagasi. 23.–29. septembril toimub Eesti Instituudi eestvedamisel üleilmne eesti keele nädal, millega kutsutakse kogu maailma üles eesti keelt õppima ja õpetama.

Allikas: HTMi pressiteade

Haridus- ja Noorteamet