Teadlaste Öö festival Ülenurme Gümnaasiumis


Avaldaja:Pille Granovski09. Oktoober 2019

Ülenurme Gümnaasiumis toimus 27. septembril Teadlaste Öö festival. Korraldati erinevaid töötubasid ja eksperimente.

Teadlaste Öö festival on Eesti (ja kogu Baltikumi) suurim teadust populariseerivate sündmuste sari. 2019. aastal toimus festival juba 14. korda. Festivali peakorraldaja ja "maaletooja" on Teaduskeskus AHHAA.

Teadlaste öö toimus Ülenurme Gümnaasiumis 27. septembril. Toimusid erinevad töötoad ja katsed, oli teadlaste disko ning eksperiment-kohvik. Osales 98 õpilast 1.-4.klassini.

Töötubade eest vastutasid õpetajad, kuid vahepalade, muusika ning disko eest hoolitsesid 5. klassi õpilased.

Teadlaste ööl oli võimalik osaleda kuues erinevas töötoas - kuiv jää, värvilised pannkoogid, tajutuba, ajude ragistamine, helituba ja digituba ning üllatustuba.

Töötoas “Kuiv jää” tehti erinevaid katseid ning keedeti nõiajooki. Õunamahlale lisatud süsihappegaas pani topsi mõnusasti aurama ning mullitama. Õpilased olid väga elevil ning rahul oma uhke joogiga.

“Värviliste pannkookide” töötoas eksperimenteeriti erinevate toiduainetega. Saadi vastused küsimusele, et mis juhtub, kui lisada pannkoogitaignale punapeeti? Osalejad meisterdasid hoolega pannkooke ning isegi kõige kahtlasema värviga pannkook pisteti pintslisse.

Tajutoas puudutati pimesi erinevaid objekte, vedelikke, limasid ning prooviti aimata, mis need olla võiksid. Õpilased olid osavõtlikud ning ideed lennukad. Katsudes leiba, pakuti, et see on muld. Riis oli seemned ning erinevaid vedelikke katsudes oli reaktsiooniks lihtsalt “väkk”.

Ajusid ragistati erinevaid ülesandeid lahendades. Töötuba pani nuputama ja mõtlema ka kõige suurema krutski. Soov mõista ning end ületada oli iga osaleja silmis.

Helid on kõikjal meie ümber, kas tahame või ei. Kas meeldib või mitte. Helitoas oli võimalik kuulata erinevaid helisid meid ümbritsevast maailmast ning arutleda, kas heli on nauditav või ärritav. Õpilastel oli võimalus ehitada endale “sääsepill”, et ka sügisel sääsepininat nautida.

Digitoas said õpilased võimaluse olla  nii stsenaristid, režissöörid kui operaatorid. Õpilased said katsetada erinevaid filmi loomise etappe.

Töötuba “Üllatus” jäi osalejatele teadmatuks kuni töötoa toimumiseni. Õpilased registreerusid nii, et nad ei teadnud mida nimetatud töötoas tehakse. Üks oluline oskus on kuulata ning panna tähele teisi, siis sellest lähtuvalt katsetasid õpilased, mis tunne on end sõnadeta väljendada.

Tarkus kogutud ja katsed tehtud, oli aeg lõbutseda ning kaaslaste seltskonda nautida. Teadlaste disko oli väga lustlik ning õpilaste teadlaste kostüümid leidlikud.

2.a klassi vanemad tõid kohviku jaoks erinevaid küpsetisi, mis kadusid letilt nagu soojad saiad. Kogu kohviku tulu annetatakse heategevuseks.

Täname kõiki õpetajaid, lapsevanemaid ja  osalejaid, kes aitasid üritust korraldada ja läbi viia.

Pille Granovski, Ülenurme Gümnaasiumi õpetaja

Haridus- ja Noorteamet