Eesti keele jaoks loodud keeletehnoloogilisi tööriistu tutvustatakse konverentsil


Avaldaja:Madli Leikop05. November 2019

Teisipäeval, 5. novembril algusega kell 10 toimub Tallinnas Erinevate Tubade klubis keeletehnoloogia konverents „Prototüübist teostuseni“, kus tutvustatakse eesti keele jaoks loodud vahendeid ja tööriistu.

Konverents kuulub eesti keele aasta sündmuste ritta, november on eestikeelse teaduse ja keeletehnoloogia kuu.

Haridus- ja Teadusministeeriumi keeleosakonna projektijuht Kadri Vare märkis, et konverentsil saab hea ülevaate, milleks on võimalik eesti keeletehnoloogiat kasutada juba praegu ja millised on lähema tuleviku väljavaated.

„Nagu teistelgi elualadel, nii ka keelevaldkonnas muutuvad tehnoloogilised abilised meile üha tähtsamaks,“ ütles Vare. „Võtame näiteks kõnetuvastuse ehk tehnoloogia, mis muudab kõne tekstiks. Kõnetuvastus on muutumas asendamatuks abiliseks meediamonitooringus ning mistahes kõnede automaatsel üleskirjutamisel, aga tulevikus ka erinevate seadmete ja masinatega suhtlemisel. Tänapäeva digimaailmas ja tehisintellekti kiire arengu juures on väga oluline arendada eesti keelt kasutavaid teenuseid. Tänu riigi pikaajalisele toele on saavutatud Eestis märkimisväärne areng näiteks masintõlkes, kus suudetakse pakkuda konkurentsi maailma suurettevõtetele.“

Keeletehnoloogia konverentsil osalevad ka asutused ja ettevõtted, kes juba kasutavad oma teenuste pakkumisel eesti keelele loodud tööriistu. Demosessioonil saab tutvuda masintõlkesüsteemidega, kõnetehnoloogia võimalustega, tekstianalüüsi rakendustega, lausekontontrollija arendusega ning teiste keeletehnoloogiliste vahenditega.

Allikas: HTMi pressiteade

Haridus- ja Noorteamet