Lukas: olukord Tallinna koolides on väljakannatamatu


Avaldaja:Kristi Semidor05. November 2010

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase hinnangul on väljakannatamatu olukord, kus Tallinna koolid on sunnitud isegi koopia- ja WC-paberi tarbeks lastevanematelt lisaraha küsima, sest üheski teises omavalitsuses sarnaseid probleeme ei esine.

Ministri sõnul ei ole Tallinn oma koolisüsteemi viimase paarikümne aasta jooksul sisuliselt muutnud ja peab üleval ka pisikesi gümnaasiume, mis ei oleks Tallinna kontekstis vajalik. "Lisaks sellele on antud veel osa koole erafirmadele hallata ja selle eest maksab linn nendele erafirmadele väga suured summad," ütles Lukas BNS-ile.

Lukas väljendas suurt muret, et Tallinn ei kasuta riigi poolt eraldatud raha sihipäraselt, vaid lapib sellega linna eelarveauke. "Riigi poolt vaadates on väga masendav olukord, kus Tallinn kasutab riigi poolt otse õppekuludeks ja muude seadusest tulenevate kohustuste täitmiseks antud raha omal viisil või nii, nagu jumal juhatab," ütles Lukas.

Lukase kinnitusel suunas riik veel selle aasta lõpus õppevahenditesse 40 miljonit lisakrooni, millest 15 miljonit läheb otse Tallinnale. "Kas ma saan olla kindel, et need lähevad justnimelt füüsika, matemaatika ja tehnoloogia õppevahendite muretsemiseks?" püstitas Lukas retoorilise küsimuse.
Teised omavalitsused lisasid ministri sõnul õppevahendite soetamiseks riigipoolsetele vahenditele keskmiselt 41 protsenti, Tallinna linn aga vaid viis protsenti, samal ajal oli Rapla valla panus 50, Võru linna oma 36 ja Jõgevamaa panus 45 protsenti lisaks riigi poolt tulevale rahale.

Neljapäeval kirjutas Eesti Päevaleht, kuidas raskustes koolid pööravad üha enam pilgu lastevanemate poole ja vabatahtlikke annetusi oodatakse pea kõige koolis vajaliku tarbeks, seda tualettpaberist reisideni.

Koolide rahastamisel on riigi ülesandeks maksta õpetajate palga- ja koolitusraha ning õpikute ostmiseks vajaminevad summad ja majanduskulude eest vastutab kohalik omavalitsus.

Loe ka: Vetsupaberikriis koolides on reaalsus

Allikas: BNS Lisatud 5. novembril 2010

Haridus- ja Noorteamet