Animafilmide konkursi võitis Salme põhikool


Avaldaja:Madli Leikop10. Aprill 2014

HITSA Innovatsioonikeskuse konverentsi „Pöördepunkt hariduses“ esimese päeva oodatuim osa õpilaste jaoks oli konkursside autasustamine. Animafilmide konkursi "Muutuv kool" võitis Salme põhikool.

Konkursi „Muutuv kool“ eesmärk oli jäädvustada koolikultuuri ja -keskkonda tänases päevas ning näidata oma kooli tulevikus. Tulevikukoolist joonistades-rääkides oli laste fantaasia piiritu. Konkursi žürii arvates oli tänavuste tööde tase väga ühtlane, esile tõsteti gruppe, kus koostööd tegid erinevad kooliastmed.

I koht - Salme põhikool

Esikoha sai animafilm „Mis meist nii saab?“, mille autorid on Salme põhikooli õpilased Anni Polding, Eliis Raaper, Mihkel Abramov, Roland Kreek, Carlos Tuuling, Kaarel Kallas, Markus Tenn, Merilis Õunpuu, Kertu Paju, Lisete Varatu, Kristjan Treiart ja Markus Treiart. Juhendaja oli õpetaja Merle Lepik. „Võit tuli tõesti üllatusena,“ ütles Merle Lepik Koolielule.

kevadkonverents.jpg

Salme kooli esindajad laval võitu vastu võtmas.

Film räägib sellest, mis saaks siis, kui õpilased oma koolikeskkonnast enam ei hooliks ja prügi aina maha loobiksid. 3. klassi õpilased Mihkel Abramov ja Kertu Paju selgitasid filmi mõtet, et õpilased võiksid rohkem mõelda korraliku käitumise ja asjade sorteerimise peale, rämpsu pole meie ümber vaja. „See tuleb sulle tagasi, kui teed loodusele haiget,“ ütles Mihkel. „Kui me korralikult ei käitu, tuleb valitsema ühesilmaline plägakoll,“ täiendas teda Kertu.

Õpetaja Merle Lepiku sõnul pärineb filmi idee täielikult lastelt endilt. Tähtis oli, et kõik saaksid koos filmi teha, et oleks lõbus ja et oleksid koletised. Õpetaja sidus pisut õpetlikke asju ka sisse. Lühikese, veidi üle minuti kestva filmi valmimine võttis aega seitse kuud. Võib julgelt öelda, et südamega tehtud asi. Mihkel ütles, et tegelasi oli üsna raske kujutada, plastiliini puhul võtab kujude sättimine palju aega. Kertu jaoks aga oli meisterdamine just kõige vahvam.

Salme põhikooli tunnustati 2012. aastal kui Tiigri Tegijat: kool, kes on eeskujuks teistele nüüdisaegse tehnoloogia kasutamise poolest. Tunnustusega käis kaasas auhind suuruses 10 000 eurot, mida kool kasutas tehnoloogia uuendamiseks. Võib arvata, et seegi mängib tänavuses võidus oma rolli.

Vaata võidufilmi:

II koht - GAG ja Tuule lasteaed

Animafilmide konkursi II koha sai film „Tuleviku kooli veeloomade õpetamine“. Filmi autorid on Tallinna Tuule lasteaia Tuulelipu rühma lapsed ja Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi 5.b klassi õpilased. Kokku oli filmi valmimisega seotud 47 last. Juhendajad olid Anu Peri ja Katri Mirski.

ˇkevadkonverents2.jpg

Väiksed ja suuremad teise koha töö autorid laval võitu auhinda võtmas.

Selle kohta, kuidas said kokku kool ja lasteaed, oli juhendajatel selgitus lihtne tulema: Anu Peri ja Katri Mirski on Koolielu portaali ainemoderaatorid, ja sealt see koostöö areneski.

Film jutustab sellest, et tulevikus saab õpetada kasvõi ookeani põhjas. Ehk kui tunni teema on „Kalad“, siis kohe vette kalu vaatlema, ja seda kõike tänu ühele näpuvajutusele arvutil.  

Iiris, Karmen ja Anna Gustav Adolfi gümnaasiumist sõnasid tööprotsessi kohta, et õpilaste ülesanne oli ideed välja töötada, neist parim välja valida ja lasteaialastele edasi saata. Tuulelipu rühma lapsed meisterdasid nukud ja tegid filmi jaoks vajalikud stopp-kaadrid. Õpilased omakorda monteerisid filmi kokku. „Vesi tuli filmi tänu sellele, et viies klass õpib esimesel poolaastal vee teemat loodusõpetuses. Sidusime selle tulevikukooliga, läksime vee alla – see tuli nende rühmatöödest,“ rääkis õpetaja Katri Mirski.

II koha saanud film.

III koht - Lasnamäe põhikool

Konkursi kolmas koht läks Lasnamäe põhikooli. Filmi „Kool tulevikus“ autorid on Mark Minin, Boriss Štroman, Sander Palšin ja Mark Jakobson, juhendajad Nadežda Maksimenko ja Natalja Ivanova. Film annab põgusa ülevaate sellest, kuidas tulevikus on kooli raamatukogus ja sööklas kõik mehhaniseeritud.

III koha film:

IMG_2153.JPG

Ootus enne auhindade jagamist: teeme ühe animafilmi veel! 

Fotod: Madli Leikop ja HITSA videoülekanne. 

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet