Riik suunab 1,5 miljonit eurot noorte teadushuvi tekitamisse


Avaldaja:Madli Leikop05. Juuli 2016

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi allkirjastas 1,5 miljoni euro suuruse teaduse populariseerimise meetme „Teeme+“, mille eesmärk on suurendada õpilaste huvi loodus- ja täppisteaduste ning tehnoloogia (LTT) erialade vastu.

 Haridus- ja Teadusministeeriumi teadusosakonna juhataja Taivo Raua sõnul on teadlaste järelkasvu kindlustamisel oluline muuta teadus ja inseneeria õpilaste jaoks põnevaks. „Noorte huvi õppida kõrgkoolis loodus- ja täppisteadusi ning valida hiljem teadlase või inseneri karjäär peab saama tugeva aluse juba põhikooli- ja gümnaasiumiajal,“ ütles Raud.

„Teeme+“ meetmest toetatakse noortele LTT valdkonna teadmisi ja praktilist tegevust pakkuvate ürituste sarjade ja suuremate sündmuste korraldamist. Teaduse populariseerimine peab toimuma süvitsi, süsteemselt ja sisuliselt, kaasates tegevustesse nii ülikoolid ja teadusasutused kui ettevõtjad. Oluline on tutvustada noortele loodusteaduslike teadmiste vajalikkust igapäevaelus ning karjäärivõimalusi ettevõtluses.

Toetused on mõeldud ka teadushuviringide loomiseks ja läbiviimiseks ning selleks vajaliku õppevara soetamiseks ja juhendajate koolitamiseks. Eesmärk on parandada LTT alase huvitegevuse kättesaadavust Eesti eri piirkondades. Noortele tuleb pakkuda rohkem ja süsteemselt võimalusi LTT valdkonna huvihariduses ja huvitegevuses osalemiseks, et neil oleks spordi, muusika ja kunsti kõrval võimalus arendada end ka tehnika, keskkonna või loodusteaduste vallas.

Lisaks teadushuviringidele toetatakse teaduslaagrite, -konkursside ja -seminaride ning tehnoloogiapäevade korraldamist.

„Teeme+“ avatud taotlusvooru kuulutab välja sihtasutus Archimedes.

Tegevuste kogumaksumus 2020. aastani on 1 510 276 eurot, millest Euroopa Regionaalarengu Fondi toetuse osakaal on kuni 75%, riiklik kaasfinantseering kuni 10% ja taotlejate omafinantseering vähemalt 15%.

Allikas: HTMi pressiteade. Foto: Koolielu arhiiv.

Samal teemal:

 

 

 

Haridus- ja Noorteamet