Garage48 arendusnädalavahetusel koguneb Tartusse pea 150 osalejat kogu Baltikumist


Avaldaja:Laura Vetik02. Märts 2018

2.–4. märtsini Tartus toimuval Garage48 arendusnädalavahetusel „Hardware & Arts“ kohtuvad insenerid, disainerid ja turundajad kogu Baltikumist, et teha teoks oma julgeimad ideed, mis ühendavad disaini ja tehnoloogiat.

Viiendat korda toimuva arendusnädalavahetuse ehk häkatoni ajal saab Tartu ülikooli Physicumi õppehoone 48 tunniks loovuse, meeskonnatöö ja prototüüpimise arengulavaks. Selliste ürituste eesmärk on tuua kokku erinevate elualade asjatundjad, et anda neile võimalus viia ellu suure potentsiaaliga riistvaraideid.

Nelja aastaga on Garage48 „Hardware & Arts“-sarja häkatonidest saanud inspireeriv ja toetav keskkond ideede elluäratamiseks ning disainerite ja tehnoloogiaspetsialistide koostööks. Tartust on arendusnädalavahetus laienenud ka Lätti ja Gruusiasse.

Näiteks eelmise aasta häkatoni võitis akude monitoorimise seadme loonud tiim CBMS (Centralized Battery Monitoring System). Välja töötatud seade vähendab nende asutuste aja- ja rahakulu, kes peavad hoolitsema suurearvulise masinapargi eest, sest see aitab mugavalt teada saada, kui mõne seadme aku hakkab tühjenema.

Sel nädalavahetusel valmivate prototüüpide esitluste finaalile saab kaasa elada Physicumis kohapeal või otseülekande vahendusel Garage48 veebilehel pühapäeval, 4. märtsil algusega kell 17.

Garage48 kaasasutaja Priit Salumaa sõnul on „Hardware & Arts“ kujunenud üheks oodatuimaks Garage48 häkatoniks. „Need nädalavahetused tõestavad riistvaraliste prototüüpide loomise olulisust ja võimalusi. Samuti annavad need indu uute Garage48 esemeliste häkatonide sünniks, nagu olid näiteks 2017. aasta sügisel korraldatud puiduhäkaton ja ekspositsioonide hack,“ lisas Salumaa.

Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi professor ja Garage48 kaasasutaja Alvo Aabloo rõhutas, et selline üritus on loonud eeldused valdkondadevaheliseks koostööks nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil. Häkatonil osalevad tema sõnul loodusteadlased, disaini- ja loomeasjatundjad, insenerid ja ärijuhid kogu Baltikumist, lisaks paljude ülikoolide tudengid.

„Need üritused on näidanud, et disainerid ja tehnoloogid on õppinud tänu neile üksteise tegevusmaailma paremini tundma. See on loonud võimaluse teha koostööd tõhusamalt ja inspireerivamalt,“ märkis Eesti kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna vanemteadur ja häkatoni mentor Renee Puussepp.

Kaitseväe ühendatud õppeasutuste rakenduskeskuse ülem kolonelleitnant Sten Allik sõnas, et nende kui Garage 48 partneri jaoks teeb ürituse huvitavaks ja vajalikuks kolm asjaolu. Esiteks saab sõjaväelastele ja kaitseliitlastele sel viisil näidata, et lühikese aja jooksul on võimalik pakkuda välja tehnilisi lahendusi ka lahinguväljal tekkivate küsimuste lahendamiseks. Teiseks kohtuvad häkatonil sõjaväelased ja tehnoloogiaarendajad, et demonstreerida selliste omamoodi ebatavaliste ja värvikate koosluste tõhusust olukorras, kui on vaja intensiivselt lahendada ühist probleemi. Kolmandaks kasvavad häkatonidest kui talgutest välja teostamist väärivad lahendused.

„Oleme eelmiste aastate talgute osa tehnilisi lahendusi edasi arendanud ja investeerinud neisse märkimisväärseid summasid,“ selgitas Allik. „Minu jaoks on kaitseväe osalemine Garage48-l justkui laiapindse riigikaitse elluviimine par excellence.“

Garage48 „Hardware & Arts 2018“ häkatonil saavad osalejad kasutada mitmesuguseid elektroonika- ja disainmaterjale ning töövahendeid. Kogu ürituse vältel toetavad prototüüpide ehitamist tehnilised mentorid, laupäeval ka erialased ja äriarendusmentorid.

Häkatoni korraldavad ühiselt Tartu ülikool, Eesti kunstiakadeemia ja Garage48 koostöös „EstLat-Accelerate’i“ programmi ja Estronicsi klastriga. Üritust rahastavad Euroopa liidu Euroopa regionaalarengu fond (ERDF) ja ERDF Interreg Estonia-Latvia, ERDF-i meetmetest kaasrahastatav ja EAS-i klastriprogrammi kuuluv Estronicsi klaster, Tartu ülikool, Eesti kunstiakadeemia ning kaitseväe ühendatud õppeasutused, Tartu linn ja Eesti kultuurkapital. Toetajad on Farnell, sTARTUp Day, Mass Portal, Hedgehog, Rizart, Balti Uuringute Instituut (BIA), Garage48, TechHub Riga, Tartu ülikooli Ideelabor, http://startin.lv ja MadeBy.

Allikas: Tartu Ülikool

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet