Valga Gümnaasiumis ergutati maitsemeeli söödavate putukate töötoas


Avaldaja:Madli Leikop02. Oktoober 2018

Valga Gümnaasium võttis taas osa Teadlaste Öö festivali sündmustest. Kantuna festivali selle aasta teemast, valis kool oma teema „Siin ei ole kala või on“. Sellega seoses püstitati nädala jooksul küsimusi erineval moel ja teadusalal.

Praktilised tegevused vaheldusid teoreetiliste loengutega. Õppuritele jagasid teadmisi rohetehnoloogiat ja pärimuskultuuri viljelevad spetsialistid erinevatelt elualadelt. 

Kõik klassid said käia ka õppekäigul. Tegevusi pakuti kalade tundmaõppimisest soo ja raba teemani. Käidi Emajõel lodjaretkel ja Veeteede Ameti Tartu osakonnas. Ikka teemaks kas siin on kala ehk küsimused, küsimused ning vastused neile.

DSC02314.jpg

Festivali finaalpäeval olid töötubadega külas TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia üliõpilased ja õppejõud. Töötubades tehti vanaaegse tehnoloogia järgi punseldatud ehteid, põimiti värvilisest lõngast võtmehoidjat, mängiti hoogsaid tegevusmänge, osaleti töötoas „Etno-futu helid ja kõlad“. Tegevusi jätkus kõigile.

Valga Gümnaasium pakkus ka ise kolme töötuba: „Vee puhastamine“, „LED- taskulambi valmistamine“, “Mullimaailm“. Kooli enda töötubades olid juhendajaks õpilased.

Putukad toiduks

Kõige meelierutavam oli Tallinna Tehnikaülikooli nooremteaduri Kätrin Karu töötuba „Meie kõigi tulevikutoit - söödavad putukad“.

Osalejad said teada, millised putukad on inimese toidulaual kasutusel, millised on nende toiteväärtused ja millise lisandväärtuse putukad inimtoiduna loovad.

IMG_2932.JPG

Kõik osalejad, kellel oli julgust, said proovida kärbsevastsejahu lisandiga küpsiseid. Kätrinil olid kaasas imetlemiseks ka erinevad elusad putukad, mida söögiks enim kasvatatakse. 

Päev teadlasena

Nädal lõppes 9. klasside karjääripäevaga „Päev teadlasena“, kus festivalist kantuna pakuti põhikooli lõpuklasside õppuritele erinevaid ülesandeid ajude ragistamiseks. Lahendati teaduslikke ülesandeid: ehitati pabertorne ja liiva kandvaid tankereid, pandi kokku tangrampuslet ning selgitati välja, kui suurt raskust kannab kontoripaber. 

IMG_2940.JPG

9. klasside õpilased on väga nutikad. Parima tulemuse saavutas tiim, kes kolme A4 paberit kasutades sai paberitele tõsta 10-kilose raskuse. Kriteeriumiks oli, et raskus on maast 15 cm kõrgusel. 

IMG_2855.JPG

Ürituse toetajad olid SA Teaduskeskus AHHAA, SA Keskkonnainvesteeringute Keskus,
TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, Valga Gümnaasium.

Pille Olesk, Valga Gümnaasiumi TÖF-i koordinaator koolis. Fotod töötubadest: Egle Kõvask ja Pille Olesk. 

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet