Eesti koolid ja ettevõtjad hakkavad koos uusi digilahendusi välja töötama


Avaldaja:Madli Leikop14. Veebruar 2020

Hariduse Infotehnoloogia SA, Startup Estonia ja Tallinna Ülikool alustavad koosloomeprogrammi, mis viib kokku Eesti haridusasutused ja hariduslahendusi arendavad ettevõtted.

Eesmärk on luua Eesti haridusele kvaliteetseid digilahendusi ja vältida tulevikus olukorda, kus meie õpilastel on võimalik õppida vaid välismaiste rakenduste abil.

Startup Estonia algatatud programmi valiti kuus haridustehnoloogia valdkonna ettevõtet, kes hakkavad koos koolide ja lasteaedadega uusi digilahendusi looma. Sõelale jäänud ideed ulatuvad väikelastele mõeldud emakeele õppevahenditest kuni virtuaalreaalsuse lahendusteni, kõigil soov saada uueks Eesti edulooks maailmas. Projekti käigus kohtuvad ettevõtted regulaarselt koolide ja lasteaedade esindajatega, kaasates arendusse ka õppijad.

„Parimad eraettevõtjate loodud hariduslikud digilahendused saavad sündida vaid koos haridusasutustega, aga seni on ametlik võimalus iduettevõtete ja koolide koostööks puudunud,“ selgitas HITSA programmijuht Aivar Hiio. „Tahame vältida olukorda, et kümne aasta pärast kasutavad Eesti koolid vaid välismaiseid ja võõrkeelseid lahendusi. Aga just selles suunas me praegu liigume.“

“Digitehnoloogia rakendamine koolides on praegu üsna ebasüstemaatiline,” lisas TLÜ Haridustehnoloogia keskuse juhataja Kairit Tammets. “Sageli on õpetajatel raske valida, milliseid lahendusi nad peaks katsetama ning neil napib infot tõenduspõhiste otsuste tegemiseks. Prof. Tobias Ley juhitud uurimisrühm on viimastel aastatel tegelenud intensiivselt koosloome rakendamise ja uurimisega kooli-ülikooli koostöös. Algatuse raames on meil võimalus rakendada seniseid kogemusi meie jaoks uudses koostöövormis, mis aitab meid jõuda ühise arusaamani, kuidas kõige paremini tõenduspõhiste hariduslahenduste loomist toetada.”

„Lisaks sellele, et koosloome pakub koolirahvale võimalust rääkida kaasa nende vajadustele vastavate lahenduste välja töötamisel, on sellel praktilist väärtust ka õpilastele,” ütles Startup Estonia haridusvaldkonna projektijuht Inga Kõue. “Koosloome pakub lastele ja noortele võimalust osaleda innovatsiooni edendavas, projekti- ja ettevõtluspõhises õppes, tutvuda startup mõtteviisi tööpõhimõtetega ja õppida tundma uusi tehnoloogiaid. Ettevõtete jaoks lühendab koosloomes osalemine oluliselt arendusprotsessi ja tagab haridustoodetele asjakohase sisu ja parema jätkusuutlikkuse.”

12. veebruaril toimus HITSA nutiklassis projekti avaseminar, kus ettevõtete ja haridusasutuste esindajatele jagas koosloomekogemusi ning soovitusi uute teenuste disainimiseks eduka idufirma Clanbeat Education juht Kadri Tuisk.

Haridusasutuste ja ettevõtete koosloome mudeli katsetamine kestab 2020. aasta maikuuni ja lõppeb avatud üritusega Eesti suurimal tehnoloogiakonverentsil Latitude59.

Osalevad ettevõtted: A Story, ALPA Kids, CogniSpot, Futuclass, Mastery ja Proovikivi.

Osalevad koolid: Kolga Lasteaed, Loksa Lasteaed Õnnetriinu, Järveotsa Gümnaasium, Paide Gümnaasium, Põltsamaa Ühisgümnaasium, Rocca al Mare Kool, Tallinna Kuristiku Gümnaasium, Tallinna Saksa Gümnaasium, Tartu Erakool, Tartu Hiie Kool ja Vene Õismäe Lütseum

Lisainfo programmi kohta 

Programmi viivad koostöös läbi Hariduse Infotehnoloogia SA (HITSA), Startup Estonia ja Tallinna Ülikooli Haridustehnoloogia keskuse ning Haridusuuenduse tippkeskus. HITSA on toeks programmis osalevatele haridusasutustele, Startup Estonia iduettevõtetele ning Tallinna Ülikool pakub osapooltele metoodilist ja didaktilist tuge ning toetab tõenduspõhisust koosloome protsessis.

EdTech valdkonna koosloome pilootprogrammi aitavad ellu viia Haridus- ja Teadusministeerium ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium. Programmi kaasrahastatakse Euroopa Struktuurifondide vahenditest.

Foto: Steve Johnson, Unsplash

Haridus- ja Noorteamet