Strawbees ja Quirkbot – kõrred ja väike robot


Avaldaja:Madli Leikop17. Märts 2017

HITSA nutiklassis toimus 14. märtsil kiirkoolitus robootikahuvilistele – koostöös Rekatoga tutvustati haridusrobotit Quirkbot ja loomingulist konstruktorit Strawbees. Mõlemad on Eestis uudsed asjad, mida õppetöös veel kasutatud ei ole.

Robotitega on sama lugu, mis nutitelefonidega – iga uus mudel olevat eelmisest targem, parem, ilusam ja kasutajasõbralikum. Nii et õpetaja peab tõesti hästi teadma, miks eelistada üht robotikomplekti teisele või mis üldse tema õpilastele kõige paremini sobiks. 

IMG_3977.JPG

Quirkbot ja Strawbees on välja töötatud Rootsis, esimest on toodetud-kasutatud-arendatud kolm aastat, teist viis. Koolitaja Kristofer Hagbard sõnas sissejuhatuseks, et innovatsioon tekib tehnika- ja kunstiainete sünergiast, ja seda on arendajad ka silmas pidanud. Strawbees on esmasel vaatlusel mäng joogikõrtega – komplekt koosneb pikkadest, paindlikest kõrtest ja väga elastsetest vahelülidest, millega annab koostada nii tavalist kolmnurka kui ehitada kõrghoone mudeli või terve linna. Strawbees on kindlasti paindlikum kui Lego, õhulisem ja kergem. Eduelamus on kohe esimese korraga tagatud, sest kõrsi on väga lihtne kasutada, selle saab kohe selgeks. Objekt muutub mehhaaniliseks siis, kui see ühendada Quirkboti haridusliku robotiga. Kõrte ja robotiga koos saab arendada valgus- ja liikumisprojekte. 

IMG_3983.JPG

IMG_3981.JPG

Quirkbot ise on tilluke robot, mis kujult meenutab meritähte. Quirkboti kood on lihtne, avatud ja veebipõhine, nii õppijad saavad oma tulemusi jagada ning eksperimenteerida. Kõige lihtsam näiteks, et paned kõrre roboti n-ö käe otsa ja kõrres läheb tuli põlema, aga võid ehitada ka ämbliku, kes oma pikkadel kõrs-jalgadel mööda lauda traavib. 

IMG_3982.JPG

„Need kaks vahendit pakuvad unikaalse viisi, kuidas lastele õpetada loovat programmeerimist ja jutustada lugusid läbi elektroonika ning mehhaanika. Robootika ei tohi alguses kohe ära hirmutada, see peab olema piisavalt lihtne ja tulemus kiiresti saavutatav, muidu kaotab õpilane huvi,“ ütles Kristifer Hagbard. Strawbees ja Quirkbot on kiirest saavutanud populaarsust üle maailma koolides, teaduskeskustes, huviringides, kodudes.

Õpetajad said töötoas ka ise ehitada ja programmeerida, ja silmnähtavalt pakkus see huvi ning ahhaa-elamust. 

IMG_3984.JPG

IMG_3987.JPG

IMG_3988.JPG

Lähem info: http://www.quirkbot.comhttp://education.strawbees.com/; valik õppematerjale inglise keeles.

Autori fotod. 

Samal teemal:


        

 

Haridus- ja Noorteamet