Eesti õpetajate lemmiktöövahendid 2017


Avaldaja:Madli Leikop04. Veebruar 2018

30. jaanuaril toimus Eesti Haridustehnoloogide Liidu ja HITSA koostöös veebiseminar „Eesti õpetajate lemmiktöövahendid 2017“. Selgus, et õppetöös kasutatakse enim veebipõhiseid keskkondi GoogleDrive, Kahoot!, GoogleForm, Youtube ja Padlet.

2017. aastal lõpus viisid HITSA ja Eesti Haridustehnoloogide Liit läbi uuringu "Parimad programmid ja töövahendid 2017", kus kõik haridustöötajad said hääletada oma lemmiktöövahendite poolt. Vastajaid oli 210, neist kõige rohkem õpetajaid, siis haridustehnoloogid, aga oli ka teisi töövahendite huvilisi. Veebiseminaril tegi Gustav Adolfi Gümnaasiumi haridustehnoloog Ingrid Maadvere tulemustest kokkuvõte ning võrdles, millised on erinevused 2016. aastaga, mil tehti samasugune küsitlus. Kokkuvõttes selgus, et meie õpetajate lemmikud on GoogleDrive, Kahoot!, GoogleForm, Youtube ja Padlet. 

Ingrid Maadvere peatus lühidalt kõigil küsitluses olnud töövahendite kategooriatel, analüüsis nõrku ja tugevaid külgi. Tubli lisa kasutatavate töövahendite nimekirja tuli juba samas veebiseminari käigus: osalejad olid varmad kommenteerima ja soovitama. 

Ajateljed ei leia õppetöös just massilist kasutamist, aga lemmik siiski leidub: esimene on Timetoast, teine MyHistro ja kolmas Dipity. „Vahepeal oli ajatelje keskkondi palju, aga pisemad katsetajad loobuvad arendusest,“ tõi Ingrid Maadvere välja ühe probleemi. Teine murekoht, mis seostub paljude keskkondadega, on see, et natuke aega on töövahendi kasutamine tasuta ja siis muutub tasuliseks. Reeglina tähendab see õpetaja jaoks uue võimaluse otsimist. 

Animatsioon on õpilaste ja õpetajate seas väga populaarne. Tänavune esikolmik: MovieMaker (99 vastajat), Powtoon ja GoAnimate. 2016 olid populaarseimad GoAnimate, MonkeyJam ja ABCya!Animate.

Helifailide tegemist ja jagamist tuleb koolitöös vähe ette, rohkem on seda kasutatud vast filmide helindamisega seoses. Aga populaarseim on jätkuvalt Audacity – lihtne kasutada, ikka tasuta ja piisavalt hea kvaliteediga. „Salvestuste puhul kasutatakse palju nutirakendusi, mida on väga lihtne teha. Näiteks loevad õpilased võõrkeelseid sõnu sisse, et hiljem hääldust kontrollida,“ sõnas Ingrid Maadvere. 

Esitlused on õppetöö lahutamatu osa. Esitlusi teevad nii õpetajad kui õpilased. Veidi sõltub ka koolist, kas on mingi kindel esitlusprogramm kasutusele võetud, sest tasuliste puhul on võimalused alati suuremad. Küsitluse põhjal on populaarseimad GoogleDrive, MS PowerPoint ja Prezi. Osalejad leidsid, et kolme levinuima kõrval võiks õpilastele teisigi esitluste tegemise keskkondi tutvustada, et oleks valikuvõimalust. 

Clipboard01.jpg

Joonistamise keskkonnana meeldib õpetajatele endiselt kasutada kõige lihtsamat ja teada-tuntumat: MS Painti. Ingrid Maadvere sõnul paneb haridustehnoloogi see küll veidi imestama, aga kui seal saab vajaliku tehtud, siis nii ongi. Rohkem kasutatakse ka Gimpi ja PaintNETTi. 

Kodulehtede tegemiseks kasutavad õpetajad enim Weebly keskkonda. „Weebly on meie õpetajate jätkuv lemmik, kõige lihtsam ja intuitiivsem. WordPress ka populaarne,“ sõnas Ingrid Maadvere. 

Et populaarseim kontoritarkvara on GoogleDrive (154 vastajat), see üllatusena ei tulnud. Kasutusel on rohkem ka MS Office ja Office 365. 

Küsitluste ja testide tegemise võimalused huvitavad õpetajaid ka koolitustel väga. On ju veebiküsitlus lihtne ja kiire viis saada tagasisidet, kuidas õpilased on teadmised omandanud. Esikolmiku moodustasid GoogleForm (142 vastajat), Doodle ja Mentimeter. 

Mängude puhul sõnas Ingrid Maadvere, et küsitluses ei püütudki väga selget vahet teha, kas on mäng või on küsitlus. Ülipopulaarne Kahoot! (152 vastajat) on ju mõlemat. „6. klass ainult Kahootis elakski,“ märkis üks veebiseminaril osalenud õpetaja. Populaarsed on ka LearningApps ja Quizizz. Ingrid Maadvere soovitas Quizizzit proovida kui rahulikumat vahendit, mis jätab aega ka mõtlemiseks. Kahhooti puhul on võistlusmoment nii tugev, et hasart kipub muu varjutama. „Mängude suhtes on eelistused samad mis 2016. aastal, ka siis oli esikolmik sama,“ sõnas Maadvere. 

Pilditöötlustarkavara puhul selgus, et jätkuvalt on populaarseim Picasa, ehkki seda programmina enam alla laadida ei saa. Aga õpetajatel on see arvutites olemas, ja kui üks asi on ikka lemmik, siis nii ongi. Videode puhul on lemmikkeskkond Youtube. 

Eesti Haridustehnoloogide Liidu kodulehel on üleval üksikasjalik tabel 2016. ja 2017. aasta lemmik-töövahenditest. Samas on ka järelvaadatavad kaks jaanuaris toimunud veebiseminari: „Uuenenud Moodle“ ja „Eesti õpetajate lemmiktöövahendid 2017“. 

Samal teemal:

 

 

 

Haridus- ja Noorteamet