Must, punane, kuldne ja Deutsch Plus


Avaldaja:Madli Leikop20. November 2014

Kultuur, traditsioonid, kool, hobid, argipäev ja saksa keel. Nendest koostisainetest valmistasid noored erinevatest Euroopa ja Aasia nurkadest kireva eTwinningu projekti.

Loo saatis Koolielule eTwinningu meeskonna Deutsch Plus nimel projekti koordinaator Irina Ševtšenko Kauksi Põhikoolist. 

Käesolev artikkel tutvustab rahvusvahelist eTwinningu projekti ja on tõlgitud kõikidesse projekti keeltesse. Õpilased 17 riigist õppisid erinevate meediate ja programmide abil üksteist tundma, valmistasid esitlusi ja jagasid neid online. Töökohaks oli Twinspace ehk mestimisruum eTwinningu portaalis. 

eTwinning on Euroopa sõpruskoolide võrgustik, mis seob koole ka juba väljaspool Euroopa Liitu. Saksakeelse projekti Deutsch Plus eesmärk oli üksteise tundmaõppimine, koostöö arendamine, uute kontaktide ja sõprussidemete loomine ELi partnerkoolide ja eTwinning Plus riikide vahel. eTwinning Plus on eTwinningu laienemine Euroopa naabrusesse, mis hõlmab kuut riiki: Armeeniat, Aserbaidžaani, Gruusiat, Moldovat ja Ukrainat. Deutsch Plus projektis osalesid kõikide nende riikide koolid, välja arvatud Moldova.

Rahvusvaheline virtuaalne koostöö 17 riigi õpilaste ja õpetajate vahel oli üks tore elamus, kus noored erinevatest Euroopa paikadest said atraktiivsel ja loomingulisel viisil suhelda, samas koos ja üksteiselt saksa keelt ja nende regioonide maateadust, ajalugu ja kodulugu õppida. Mestimisruumis, turvalises virtuaalses klassis, ja projektiblogis jagasid kõik osalejad oma loomingulisi ja originaalseid õppematerjale ning mänge. Imestama pani see, kui hoolikalt ja tabavalt olid tundides valitud IKT-vahendid ja kuidas neid saksa keele õppimisel kasutati!

Kauksi kooli twinnijad.JPG

Kauksi Kooli eTwinningu meeskond.

Projekti käigus saadeti kaks korda üksteisele pakke. Pakkide avamine tõi tundidesse palju elevust, seda kommenteeriti, jäädvustati ja vahetati pilte. Need pakid ringlesid Türgi, Eesti, Horvaatia, Kreeka, Sloveenia, Ukraina ja Poola vahel. Iga pakk jõudis õigel ajal kohale, pakiteadet oodati. Suure huviga loeti partnerite kommentaare ja postitusi. Pakkides olid mängud, ristsõnad, ajakirjad, maiustused, nimelised kaardid heade soovidega saksa ja emakeeles, traditsioonilised meened ja suveniirid – keegi ei jäänud ilma. „Seda laadi sündmused näitavad, kui tähtis on teoreetiliste teadmiste kõrval integreerida õppetöösse ka killukesi teistest kultuuridest. See on tõeline koostöö rõõm! Me õpime aktiivse tegutsemise kaudu, katsetamise ja võrdlemise ja mitte ainult võõrkeele valdkonnas. Deutsch Plus projekt tõi palju rõõmu suurtele ja väikestele, uusi teadmisi ja sõpru. Järgmisel õppeaastal osaleme kindlasti uues projektis,“ ütleb projekti koordinaator Małgorzata Janik (Krzesławice, Poola).

Tänu kaasaegsele infotehnoloogiale saavad koolid klassidest väljumata, kaugusi ja piire ületades koostööd teha. Projektipartnerid näevad ja kuulevad üksteist videokonverentsidel Skype´i vahendusel, kirjutavad kirju Twinspace´i vahendusel ja suhtlevad Facebooki projektigrupis. Sihikindel IKT kasutamine toetab keeleõpet, õpilased õpivad loovalt koos ja üksteiselt. See on tõeline väljakutse. Poola twinnijad ja ka enamik partnerkoolide õpilastest õpivad saksa keelt teise võõrkeelena kaks aastat. Osalemine rahvusvahelises projektis toetab keeleõpet, arendab kõiki osaoskusi ja motiveerib. Sotsiaalsed oskused ja rahvusvahelised koostöökogemused tulevad tööturul konkureerimiseks kasuks.

„Tahame südamlikult tänada projektis osalenud koolide nimel kõiki õpilasi ja õpetajaid. Meie tänu kuulub ka vanematele, peredele ja kõigile kooli sõpradele. Koos saavutasime palju, seda näitavad toredad projekti tulemused. Ilma ühise motivatsiooni ja panuseta ei oleks meie tegevused projektis ja tundides võimalikud. Suur tänu toredate ideede, arvukate tunde kestvate loominguliste online kohtumiste eest. Pidasime vastu ja motivatsioonist puudust ei tulnud,”hindas koostööd projekti koordinaator Oksana Bratkevych (Lwiw, Ukraina).

Juuni lõpus algas Euroopa koolides suvevaheaeg. Viimastel projektipäevadel, kui täideti veel tagasiside küsimustikke, avaldati soovi kindlasti jätkata septembris uute eTwinningu seiklustega Euroopas. Kes teab, järsku avaneb võimalus kohtuda oma partneritega silmast silma ja koos IKT abil saksa keelt õppida.

Kaheksa kooli said said selle projektiga eTwinningu rahvusliku kvaliteedimärgi: Poola (kaks kooli), Sloveenia, Horvaatia, Türgi, Kreeka, Suurbritannia, Itaalia. Projekt on saanud Euroopa eTwinningu kvaliteedimärgi ja on esitatud ka eTwinningu auhinnale 2015.

eTwinningu meeskonna Deutsch Plus nimel projekti koordinaator Irina Ševtšenko (Kauksi Põhikool). Autori foto. 

Samal teemal:

 

 

Haridus- ja Noorteamet