eTwinningu jõulud


Avaldaja:Madli Leikop11. Detsember 2016

Pühade ja tähtapäevadega seotud eTwinningu projektid leiavad kiiresti koostööpartnerid. Jõulud eTwinningus ei ole erand: see on võimalus kaasata lapsi fantaasiarikkale, rõõmsale, traditsioone väärtustavale ja uudseid ülesandelahendusi pakkuvale teekonnale.

Koostööpartnerid võid leida naaberkoolist, aga ka kaugelt Euroopa piiri pealt. Nii või teisiti on tore teada saada, kuidas naabrite juures (või kaugemal) jõuludeks valmistutakse, kas piparkooke küpsetatakse, mis jõululaule lauldakse või mida kingikotti pannakse. 

eTwinningu projektid rikastavad õppetööd, õpetavad tundma teisi rahvuseid ja kultuure. Ilmselt sobib jõuluteema hästi nii eTwinninguga alles alustavale õpetajale kui staažikale tegijale, sest materjali on palju ning sobivad nii digitaalsed töövahendid kui paber, liim, värvid ja käärid. 

Praegugi on meie õpetajatel ja õpilastel käsil mitu jõuluteemalist eTwinningu projekti.

Programmeeritud jõulukaart

Projekt „Koodiseiklus“ ("Code Adventure") on suunatud programmeerimismaailma avastamisele. Programmeerimiseks kasutatakse Scratch´i: valmivad jõulukaardid. Vanemad õpilased juhendavad nooremaid. Õpilased tegutsevad rühmades, koos on Eesti ja Norra õpilased. Ühtlasi saadakse selgeks, mis on autoriõigused või mis on netikett. 

Eestist osalevad projektis Peetri Lasteaed-Põhikool (õpetaja Signe Reidla) ja Pärnu Koidula Gümnaasium (õpetaja Tiiu Leibur). 

„Meie jõuluteemaline projekt on õpilastele andnud hea võimaluse iseseisvalt tutvuda arvutiprogrammiga Scratch. Oma jõulukaarte tehes said nad veidi inspiratsiooni näidiskaartidest. Selle jõuluprojektiga tegeledes on õpilased iseseisvalt õppinud lihtsamaid programmeerimisvõtteid. Õpetaja juhendab väga minimaalselt,“ ütleb Signe Reidla. „Kindlasti on lihtsam teha projekte, mis on seotud pühade tähistamisega. Nende projektide korral saavad õpilased rohkem teada erinevate riikide tähtpäevade tähistamise sarnasustest ja erinevustest. Projektipartnereid on võimalik leida igale projektile. Peab olema vaid partneritele sobilik projektiidee, mida saaks projekti loomisel aluseks võtta.“

„Eesti-Norra eTwinningu koostööprojekt “Code adventure” on oma olemuselt suunatud programmeerimisele, mis toimib põhimõttel õpilaselt õpilasele ehk vanemad õpilased juhendavad nooremaid. Miks? Programmeerimiskeel on 21. sajandi kõige olulisem oskus. Programmeerimine on ka väga loov tegevus – võimalik on kombineerida kunsti, keeleõpetust jne. Kuna projekti algusajaks sai november, siis otsustasime ühildada programmeerimise algtõdede omandamise jõulude teemaga, jõulutervituse programmeerimisega programmis Scratch,” selgitab Tiiu Leibur. “Alustasime interaktiivse jõulukaardi tegemisega, mida siis õpilased loovad omas keeles ning jagavad oma projektikaaslastele. Tore on see, et ka õpetajad osalevad kaardi meisterdamises/programmeerimises ning jagavad õpilastega ka oma jõulutervitusi. Kokkuvõtvalt - jõulud tulevad läbi visuaalse programmeerimiskeele ehk oleme kaasaegsed!” 

Jõulutervituse leiab siit:  https://twinspace.etwinning.net/26577/pages/page/153873

Kaardid posti teel

Õpetaja Kristiina Aluoja-Priimägi Tallinna lasteaiast Ojake juhendab 4-5-aastaseid lapsi projektis „Kirjasõbrad lastele, vahetame jõulukaarte“ ("Penfriends for kids, Christmas cards exchange"). 

„Liitusin eTwinninguga hiljuti. Minu lastele on see kõik põnev. Minu alustatud projekt "Penfriends for kids, Christmas cards exchange" on toonud neile palju toimetusi ja neile meeldib!“ ütleb Kristiina Aluoja-Priimägi ise projekti kohta. „Tehtud on mahukad ja ilusad jõulukaardid. Äsja panin neid posti. Meiega liitus veel 10 lasteaeda/kooli erinevates riikidest. Tegime lastega Euroopa kaardile märked, mis riikidest lapsed saadavad meile oma jõulukaarte. See kõik on selline maagiline jõuluootus-üllatus. Minu kui õpetaja jaoks on kõik uus ja põnev, nii tore uus väljakutse, mis teebki jõuluaega erilisemaks.“

Kristiina Aluoja-Priimägi lisas, et tema idee oli leida lastele kirjasõpru, kellega vahetada kaarte just pühade ajal (jõulud, lihavõtted, Halloween), aga ta on teinud teisigi projekte. „Postkaartide vahetusega projektides on raske see, et ma ise maksan saadetiste eest. Praegu saan hakkama, aga eks tulevik näitab.“

Post ja internet

Melliste Algkool-Lasteaia õpetaja Annika Apuhtin on õpilastega osaline projektis „Jõulupühad ümber Euroopa“ ("Merry Christmas aroud the Europe"). Lapsed teevad enda kohta lühikese tutvustava kirja või joonistavad endast pildi. Sellele lisatakse jõulukaart kas inglise keeles või oma emakeeles. Kaardid ja kirjad võib saata posti teel või siis teha Powerpoint-esitluse ja jagada seda Twinspace´is. 

„Projektis osalemine oli lastele meeldiv üllatus. Üllatusi tuleb kindlasti veel, kui teiste koolide kaardid ka meie juurde jõuavad. Ootan pikisilmi teiste koolide jõulutraditsioonide esitlusi Twinspace´is,“ ütleb Annika Apuhtin. „Tundub, et jõuluteemalistele projektidele leidub alati projektipartnereid. Eks ülemaailmseid pühasid kajastavaid projekte on lihtsam teha, sest teema on kõigile tuttav ja huvitav on võrrelda, kuidas sama püha tähistatakse mujal maailmas.“

Põltsamaa Ühisgümnaasiumi õpetaja Marika Viks leiab samuti, et eTwinningus on alati olnud populaarsed jõuluteemalised projektid: „Jõulud on selline tore teema, millest saavad kõik rahvused ühtemoodi aru, kõik lapsed armastavad seda ning sellega käib alati kaasas palju positiivset. Kui oled juba õpilastega teinud jõulukaartide ja -laulude projekte, siis soovid järgmisel korral teha midagi teistmoodi.  Jõulud 2016 osalen oma 2. klassiga projektis „Kaotatud ja leitud“ ("Lost and Found"). See põhineb sõprusel, jõulude ajal tuleb sõpru meeles pidada.“

Foto: Koolielu arhiiv.

Samal teemal:

 

 

 

 

Haridus- ja Noorteamet