Uued haridusrobotid InO-Bot ja SPRK+


Avaldaja:Madli Leikop31. Oktoober 2017

Insplay tegevjuht Andres Sirel ja haridusvaldkonna juht Mari-Liis Peets tutvustasid IKT sügiskonverentsil „Tehnoloogiarikas kool“ uusi haridusroboteid: InO-Bot ja Sphero SPRK+. Mõlemad robotid on kasutatavad praktiliselt kõikides õppeainetes.

Insplay, varem tuntud Rekato nime all, on Eestis tegutsenud 25 aastat ja nende tooted on tuttavad kindlasti paljudes koolides ja kodudes. Haridusasutustele pakub Insplay õppetööd toetavaid vahendeid, arendavaid mänge ja koolirobootikat. Samas pakub firma ka koolitusi õpetajatele, et klassiruumis robotid ikka asja ette läheksid. Insplay missioon on toetada laste ja noorte STEAM-oskuste omandamist. STEAM – see on lühend inglise keelest: Science/teadus, Technology/tehnoloogia, Engineering/inseneeria, Art/kunst ja Mathematics/matemaatika. „Kui vaadata uusi start-upe, mis maailmas tekivad, siis valdavalt on need tehnoloogiafirmad. Tahame, et noortel oleksid oskused tehnoloogiat ise luua, mitte ainult tarbida, ja tuua seeläbi Eestisse rohkem innovatsiooni. Selleks on vaja teadmisi nii matemaatikast kui inseneeriast, aga sama oluline on ka loominguline ja kunstiline pool,“ sõnas Insplay tegevjuht Andres Sirel töötuba „Insplay STEAM-valdkonna haridustooted ja uued lahendused haridusasutustele“ alustades.

R1.jpg

Sphero väikerobot SPRK+ on spetsiaalselt disainitud vastu pidama nii koolis kui lasteaias. Vastupidavuse tagab tugev, kriimustuskindel väliskest, millele saab vajadusel veel spetsiaalse ümbrise tõmmata. Väljanägemiselt on robot nagu sõbralik pall ja sobib kasutamisvõimaluste poolest lasteaiast gümnaasiumi lõpuni. See on n-ö käed külge robot, mugav kasutada, tal on juhtmevaba laadimissüsteem ja laetuna töötab robot ühe tunni. Robot on veekindel, nii et tunni võib planeerida kasvõi basseini. SPRK+-i saab Sphero Edu äpi kaudu juhtida ja õppida programmeerima, teha erinevaid käed-külge harjutusi ja jagada oma loomingut kogukonnaga. Viimane on oluline, et jagada STEAM-oskuseid arendavaid õpilugusid, teha koostööd teiste SPRK+ kasutajatega üle maailma. Programmeerimiseks on vaja nutiseadet, mis on Bluetoothi toega.  

R2.jpg

Kuulid vasakul ongi SPRK+ robotid, millel kaitseümbris üll. Kastis on terve SPRK+ robootikakomplekt, sobilik klassis kasutamiseks. Keskel on InO-Bot, üleni läbipaistev. 

Teise tutvustatud roboti kohta võib öelda, et kõigepealt tuleb Bee-Bot, siis Ozobot ja siis jõutakse InO-Botini. Input-Output-Bot ehk InO-Bot robot teeb Scratchi programmeerimiskeele õppimise põnevaks. Robot on viimase robotimoe kohaselt läbipaistev, et lapsed näeksid, mis tema sees toimub. Robot ühendub Windows arvuti või iOS nutiseadmega üle Bluetoothi. Programmeerimiseks saab kasutada eestikeelset Scratch keskkonda või tasuta iOS nutiäppi. InO-Bot töötab aku pealt, patareidega muret ei ole. LED-tuled, kaugusandurid, joone jälgimise andurid, kõlarid ja spetsiaalne koht pliiatsi jaoks annavad rohkelt võimalusi robotile ja lapsele tegevusi välja mõelda ning rakendada.

Töötoa läbiviijad Mari-Liis Peets ja Andres Sirel tuletasid ka meelde, et Robotex läheneb, Insplay pakub Euroopa suurimal robootikavõistlusel võimalust osaleda ka kõige pisematel ja kasvõi kogu perega: Insplay LEGO WeDo ja Insplay Roboliiga on võistlused on lasteaia- ja algkoolilastele. Nendel võistlustel ei anta auhinnalisi kohti, vaid tähistatakse kõikide võistlejate Robotexile jõudmist kui põnevat õppimise teekonda ja väärtustatakse tiimitööd, loovust ning hariva roboti programmeerimise oskust. Sellesse kahte võistluskategooriasse on lisaks lasteaedadele, koolidele ning huviringidele oodatud ka perekonnad. 

Registreeruda saavad 3- kuni 5-liikmelised ja kuni 12-aastastest lastest koosnevad tiimid. Insplay LEGO WeDo-s on võistlustööks LEGO klotsidest ise valmistatud matt või keskkond koos programmeeritud LEGO Education WeDo robotiga, mille teema on “EV200” ehk Eesti Vabariik 100 aasta pärast. Insplay Roboliigas on võistlustööks ise valmistatud matt või keskkond koos programmeeritud robotiga ja teema on samuti “EV200”. Täiendav info http://robotex.insplay.eu.

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus, Tallinna Haridusamet, eKool ja Tallinna Reaalkool korraldasid 25. oktoobril IKT sügiskonverentsi "Tehnoloogiarikas kool", kus osales 300 õpetajat ja koolijuhti. Päeva jooksul toimus 24 praktilist töötuba, kus tutvustati nii digitaalseid õppevahendeid ja -materjale, innovaatilisi õppemeetodeid kui ka koolide pilvelahendusi ning räägitakse lähemalt avatud õpperuumidest, rahvusvahelisest koostööst ja internetiohtude ennetamisest. Lisaks toimus EXPO, kus paralleelsessioonide vahepausidel sai lähemalt tutvuda haridusele suunatud digivaldkonna toodete ja teenustega. EXPO-l olid väljas BCS Koolitus, Foxcademy, Insplay, Janika Leoste ja Future Robotics, Oomipood ning Tebo õpiveeb.

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet